Obs! Det är notisen i mitten som åsyftas i texten nedan. Om någon skulle få för sig att göra sig lustig på döda människors bekostnad eller så. |
Vad vill Niklas Svensson säga?
Att om det nu i några månader blir lite si och så med nyhetsbevakningen i landets näst största kvällsblaska så är det inte mer än rätt att vi vet varför? Kanske, men borde det då inte vara infört under rubriken "Hybris" i stället för "Noterat"?
Eller bara "om ni tycker att jag skriver för lite så är det inte för att jag är lat utan för att jag bara jobbar på tisdagar"?
Eller är det "se nu alla hur mjukfin och pk-duktig jag är som gör min plikt som pappa trots att jag är Sveriges viktigaste och tuffaste journalist"? Nja, då har du missat något, Nicke. Din bransch består till 80 procent av s k "upplyst medelklass" och då förslår fyra månader och 80 procent inte särskilt långt. Om det inte är så att modern tar lika lite, men då har ni mor- eller farföräldrar med väldigt mycket fritid eller nån sorts friförskola med väldigt egna regler.
En sak är i alla fall säker. Detta är Niklas Svenssons första barn. Han har ännu inte lärt sig att vi alla är fullständigt utbytbara.
15 kommentarer:
Du är bäst!!! Du ska få bli min jämställdhetsminister tror jag faktiskt!!!!
Statsministern: Tack, gärna. Innebär det att jag måste bli socialdemokrat?
Grobianhannen: Det där med pappor och sportevenemang känns lite 1998. Och hela bröstpumpsdebatten var ju det mest självförlöjligande Sveriges debattörer utsatt sig för sen Nuders köttberg. Jag förstår inte det där stålmansstarka suget efter att skita i de viktiga aspekterna och haka upp sig på roliga ord.
Oj, jag visste att du vandrat högerut med åren, men inte att du blivit kd (förutom det där med aborterna då).
Motfråga: ska det vara fritt att fördela semester, sjukpenning och a-kassa också?
Här tänker du alldeles för kortsynt. Jag har stor respekt för ditt politiska kunnande, men man kan ju inte vara expert på allt. Jag ber att få återkomma med en lektion i den långsiktiga win-win-situationen ett delat föräldraskap leder till.
Äh, jag vet väl att du inte är kristdemokrat. Men snickesnacket om "kulturelit" ligger rätt nära Hägglunds (eller hans talskrivares) hojtande om "verklighetens folk". Och visst, en majoritet av partierna i riksdagen vågar inte tafsa på den hos massorna så heliga personliga friheten, men ibland måste man gå i bräschen. Jag tror inte alls att jag vet mitt eget bästa i alla sammanhang, och jag tror inte att alla föräldrar vet sitt, sina barns eller samhällets eget bästa. I alla fall inte i det långa loppet.
Jag menade att det för så gott som alla är självklart att man får sin semester tilldelad individuellt och att man t ex inte kan skriva över tre veckor på sin partner, men att det av någon anledning är fullständigt orimligt att ens föräldraledighet skulle vara individuell. Det tycker jag är konstigt.
Men jag ber som sagt att få återkomma med en mer utförlig lista över samtliga vinster med ett jämt fördelat uttag av föräldradagarna. Och hoppas att du då kan komma över mitt något förhastade påhopp och i stället göra ett ärligt försök att lyssna på vad jag har att säga.
Nä, det är klart att det inte är alldeles lätt för alla att få ihop en likadelning av föräldradagarna. Men nu tycker ju inte jag att pappor ska ta ut lite dagar när det vankas storhelg utan en sammanhängande föräldraledighet på minst ett halvår beroende på hur lång sammanlagd föräldraledighet hushållet har råd med. Och på myndighetsnivå kan ju inget jidder med föräldraledighet vara tillåtet, det låter fullständigt orimligt och som en ganska lätt sak att klaga på uppåt. Särskilt om man är fastanställd.
Och om jag ska märka ord, så förstår jag att du inte hade kunnat ta ur föräldraledighet när du var ensamstående utan barn. Oavsett kön.
Förlåt, nu är jag lite söndagstrött. Du menar förstås att du har svårt att få storhelgsledigt eftersom den är vikt åt föräldrar. Det är så klart taskigt och diskriminerande mot folk utan barn. Däremot tror jag att stora och/eller seriösa företag inte gör skillnad på pappor och mammor i just det fallet.
Och skulle de göra det får man väl som pappa fundera på om det är värt att ta en liten fajt för att få vara med sina barn. Jag tycker ju då att det är värt att ta den fajten.
Det är så många turer hit och dit nu som inte har någon jättetydlig koppling till ursprungsfrågan - huruvida fyra månaders föräldraledighet på 80 procent är något att skryta med eller inte - så jag känner mig rätt osäker på vad "min modell" egentligen består i. Men att lastricksandet är ett både elakt och onödigt otyg håller jag fullständigt med om. Annars tycker jag att de problem du beskriver borde vara lika illa oavsett om du är mamma eller pappa. Eller om du är förälder eller inte.
En individualiserad föräldraförsäkring skulle vara bäst ur ett utilitaristiskt perspektiv, men jag fattar ju att det är knöligt att få till ett fullständigt rakt-av-delande i alla sammanhang. Allra mest skulle jag ju vilja att folk delade av egen fri vilja för att det är bäst för dem själva, deras barn och det samhälle de lever i. Och det märkliga är ju att kvinnor alltid lyckas ta ut föräldraledighet vad de än har för yrke, anställningsform eller arbetstider, medan män lyckas hitta så väldigt många hinder.
Skicka en kommentar