onsdag 9 mars 2011

Ett litet steg för Glenn Hysén, ett stort steg för mänskligheten

I kommande nummer av fotbollsmagasinet Offside kliver fotbollsspelaren Anton Hysén ut ur garderoben. Hade han varit artist eller GIS-ingenjör eller nåt hade det så klart inte varit nåt att sprätta champagnekorkarna för, men nu råkar han vara elitfotbollsspelare och då är det en av tidernas tyngsta garderobsdörrar som har sparkats in.
Otroligt nog har det inte under fotbollsallsvenskans 100-åriga historia funnits en enda manlig homosexuell spelare, så det är klart att det är stort att vi nu har en (även om Anton i ärlighetens namn pga av skador och motgångar nu spelar i division 2 och därför inte hade fått alls samma uppmärksamhet om det inte var för efternamnet). Eller så är det så klart inte. Självklart har det funnits en massa bögar som spelat fotboll, men som i den grabbiga jargongen valt att dölja en rätt avgörande del av sig själva. Och tyvärr har det nog också funnits en hel del talang som kvästs innan den ens nådde allsvenskan, bara för att den suttit hos en kille som gillar killar.
Nu ska jag inte orda så mycket om detta, men jag hoppas verkligen att modiga Anton kan bli en dörröppnare för ett nytt fotbolls-Sverige där alla får plats. I övrigt hänvisar jag till Simon Banks mycket fina blogginlägg i ämnet. Simon är sannerligen en välsignelse för svensk fotbollsjournalistik.
Eftersom detta är en pappablogg skulle jag i stället vilja ägna några rader åt Antons pappa, Glenn Hysén. Han känns lite som själva definitionen av uttrycket "en enkel själ", och jag har väl genom året tänkt att han är lite väl enkel, men nu börjar jag få mer och mer respekt för honom. Trots att han är en gammal fräckisgubbe med ett förflutet i den minst sagt jargongiga engelska ligan tar han beskedet om Antons läggning med precis samma göteborgska lugn och avslappning som allt annat. "Det är ju världens vanligaste grej" och "han är nog jävligt lättad nu" är typ det han har att säga. Precis lika okomplicerat och prestigelöst som när han efter att han fått kicken från tv klev in på arbetsförmedlingen. Eller som när han klippte till en man som ofredade honom på en krogtoalett.
Respekt, Anton. Respekt, Glenn.

Inga kommentarer: