fredag 17 december 2010

De fem sämsta ursäkterna för män att inte vara med sina barn, plats 3



3. ”Men jag tar ju min del”

Jaså, gör du. Grattis, bra, man bugar. Men tillåt mig tvivla. Risken är stor att du är en av de väldigt många pappor som hävdar att de ”tar sin del” och då syftar på de så kallade ”pappamånaderna”. Vilket är en dubbel missuppfattning.
För de första så är hela utgångspunkten i föräldraförsäkringen - tro det eller ej - att föräldrarna ska ta hälften var av föräldradagarna. Men det återkommer jag till högre upp på listan.
För det andra har ”pappamånaderna” inget specifikt med papporna att göra. Så här är det: varje förälder har 240 dagar att förfoga över. Av dessa går 60 inte att överlåta på den andra föräldern, oavsett kön. Att dessa dagar i folkmun har kommit att kallas ”pappamånader” har så klart att göra med att de tillkommit för att få fler pappor att vara hemma. Vilket dessa månader också har lyckats med, och det är ganska få utanför kristdemokratiska partiet som i dag ifrågasätter dem. Även om de tyvärr har en tendens att pytsas ut i småportioner kring julhelger och sommarlov och därmed inte göra någon större nytta för jämställdheten i vare sig hem eller samhälle.

Dödsbäddstest: Föreställ dig att du ligger på dödsbädden. Kommer du då att tänka ”jag är så jävla stolt över hur jag lyckades lura systemet när kidsen var små. De där tvångsföräldradagarna var ju perfekta för att slippa ta semester i mellandagarna när frugan ändå var hemma och skötte barnomsorgen.”? Om svaret är ja, så har du gjort rätt.

PS: Så här långt in i listan vill jag passa på att be om ursäkt för att den är så tvåsamhetsfokuserad, och i viss mån heteronormativ. Men nu var det just de män som inte vill ta sin del av ansvaret för barnen som jag vill komma åt här. Förhoppningsvis kan jag få till fler listor framöver med andra vinklar.

11 kommentarer:

grobianhannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Snokis sa...

Jag måste var helt synsk eller nåt. Innan jag klickade på "En kommentarer" så liksom visste jag att det var Grobianhannen som kommenterat. Det känns lite läskigt, som om jag borde vara med i Det okända på TV4+.

Snokis sa...

För övrigt har jag fobi mot ett ord som finns tre rader över Dödsbäddstestet. Men det kanske inte behöver förtydligas.

Erik W sa...

Jag ser inte riktigt att mitt inlägg handlar om hushållsarbete, men du kanske läser in något mellan raderna. Men jo, så är det ju: att unga människor ofta är hyfsat jämställda, men att det har lite svårt att överleva en föräldraledighet där kvinnan skött ruljangsen.
Angående föräldraledighetsuttag vid storhelger så är det så klart något både män och kvinnor ägnar sig åt, och att du har drabbats av detta har jag redan tidigare uttryckt mitt medlidande för. Men min poäng här är ju att kvinnor kombinerar dessa uttag med en längre sammanhängande ledighet, vilket långtifrån alla män gör.

Erik W sa...

Och förlåt, Snokis. Jag borde ha skrivit "tas ut pö om pö".

Snokis sa...

Ja, det hade känts mycket bekvämar på nåt sätt. Lite mer AKAU liksom.

grobianhannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Snokis sa...

Men, jag kanske är en man över 50 instängd i en bloggares kropp :)

grobianhannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Erik W sa...

Ska du spela ut det där härskarteknikkortet varje gång någon försöker vara rolig blir den här bloggen inte så kul. Men fint att ni verkar ha rett ut denna konflikt på egen hand...
Ang. ditt ständiga begär efter källor ska jag ge dig en litteraturlista vid tillfälle. Jag läser och tar till mig uppgifter lite här och var men är dålig på att anteckna källor. Och ibland läsar jag inte ens källförteckningen, om jag ska vara helt ärlig...

grobianhannen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.